На ски в Алпите 2 – Ски Амаде

Гледка от къщата в Бад Гастайн

Гледка от къщата в Бад Гастайн

Ски Амаде е мрежа от 25 австрийски ски зони, които взети заедно представляват най-голямото пространство за каране в Европа. И ако се чудите какво е Амаде, спомнете си Волфганг Амадеус Моцарт, роден в Залцбург, южно от който са пръснати въпросните ски писти.

Гледка към Граукогел

Гледка към Граукогел

Когато преди години решихме да отидем да караме в Алпите, се спряхме на Австрия, защото е най-близо. Понеже нищо не разбирахме, решихме да отидем на мястото с най-много писти. Така попаднахме в Ски Амаде.

От балкона на къщата

От балкона на къщата

Базирахме се в симпатична квартира в селска къща нависоко над балнеокурорта Бад Гастайн. Когато пристигнахме, след 17 часа шофиране, заваля страшен сняг. Не успяхме да сложим веригите и не смогнахме да вземем един остър завой. Затова хазяйката дойде да ни спасява с едно 4х4. По-късно вечерта все пак качихме колата до къщата.

Флахау и неговите навързани лифтове

Флахау и неговите навързани лифтове

Следващите дни пътувахме по около 50 км в едната посока, за да обиколим по-големите ски зони на Ски Амаде: Залцбург Шпортвелт, Дахщайн Тауерн, Гастайн, Хох Кьониг и Гросарл.

Бад Гастайн в мъгла

Бад Гастайн в мъгла

Ски Амаде предлага 278 лифта и 860 км писти, от които 88% са покрити с изкуствен сняг. Черните са около 10% от всичките, а най-нависоко се изкачваш на 2700 м по ледника Дахщайн. Маркирани са и над 700 км писти за ски бягане.

Гледка от Флахау към Флахаувинкъл

Гледка от Флахау към Флахаувинкъл

Ски Амаде е в Източните Алпи, където е по-студено от Западните. Шладминг, Райтералм, Флахау и Цаухензее са домакини на състезанията за световната купа по ски. Херман Майер, спечелил 4 световни купи, два олимпийски златни медала и 53 спускания е от австрийските Три долини – Алпендорф, Ваграйн и Флахау.

От Флахау

От Флахау

По пистите са пуснали безжичен интернет. Някои от лифтовете разполагат с отопляеми седалки, а други са стари колкото кабинката на Витоша.

Спа хотел Мирабел в Бад Гастайн

Спа хотел Мирабел в Бад Гастайн

По какво ски ваканциите в Австрия се различават от тези във Франция?

Пистите се обработват много по-добре, лифтовете са по-бързи, селата са по-автентични, а квартирите – широки и удобни. Картите са горе-долу на същата цена – около 220-250 евро за 7 дни, но никога се намират пакети „карта плюс спане“, които да излизат колкото само цената на картата на гише. Най-евтината квартира в Австрия излиза около 100-120 евро на седмица на човек. Много рядко се намира евтина къща направо на пистата, докато във Франция от всички миниатюрни апартаментчета излизаш направо със ските.

Гледка към планината над Бад Гастайн

Гледка към планината над Бад Гастайн

Пътят през Сърбия и Унгария е малко по-дълъг, отколкото през Хърватия и Словения, но се пести от магистрални такси и винетки. Нафтата в Унгария е безобразно скъпа, но като се дозареди в Сърбия се стига безпроблемно до подстъпите към Виена. На магистралата винаги е по-скъпо, но в градчетата често е по-евтино от България.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *