Битката за Странджа

Плажът Липите в Защитена местност Силистар

Едно от малкото незастроени места по българското Черноморие остава крайбрежието, южно от градчето Царево през Варвара, Ахтопол и Синеморец до Резово, на границата с Турция. Това е едно от местата на най-сериозно противоборство на българските природозащитниците срещу община Царево и строителните предприемачи.

Крайбрежието е част от Природен парк Странджа – най-голямата защитена природна територия в България, която е и част от екологичната мрежа Натура 2000 на Европейския съюз. Уникалната флора и фауна на Странджа се дължат на съчетанието на черноморски и средиземноморски климат.

По крайбрежието й преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Via Pontica. Някои от тях презимуват в заливите и устията на реките. В един ден могат да се преброят до 40 хиляди щъркела и две хиляди пеликана. Странджанската зеленика е едно от седемте растения, които се срещат единствено тук от цяла Европа. Районът граничи с Турция и по времето на комунизма достъпът до него не беше свободен, което също помага на природата да се запази.

Някои от новите хотели и апартаментни комплекси в Синеморец всъщност са в Природен парк Странджа

Някои от местните хора, които притежават запустели земеделски земи край брега на морето, искат да ги продадат на добра цена на строителните предприемачи. Защитената територия поставя ограничения, но дали няма начин да бъдат заобиколени?

През февруари 2006 г. един от експертите на Природен парк Странджа откри, че на брега на морето край село Варвара е започнало внушително строителство. Строежите в парка не са забранени, но може да стават само при определени процедури и размери. Предприемачите зад апартаментния комплекс „Златна перла” заявиха, че имат разрешение за строителство от община Царево, както и писмо от министъра на околната среда и водите, което им позволява да пропуснат някои процедури. Министърът отговори, че не си спомня и спря проекта. Предприемачите обжалваха и продължиха. Впоследствие строежът беше замразен, но чуждестранни купувачи, предимно британци, бяха взели на зелено над 50 апартамента.

През 2007 г. община Царево и предприемачите се обърнаха към Върховния административен съд и атакуваха начина, по който през 1995 г. е бил обявен Природен парк Странджа. Те използваха прецедент, при който няколко месеца по-рано съдът закри малката защитена местност „Камчийски пясъци”. Тя е също на брега на Черно море и е обявена през далечната 1980 г. Затвориха я заради „неясни граници”.

Природозащитниците предупредиха, че дупка в законодателството позволява на всеки предприемач да се обърне към съда и да „закрие” която пожелае защитена територия в България, с изключение на националните паркове и резерватите. Няколкомесечната сага приключи със съдебно решение, че природният парк е обявен в неясни граници и съответно се закрива.

В следващите седмици природозащитници блокираха в знак на протест кръстовища в центъра на София. Странджа влезе в новините. Заради шумотевицата парламентът спешно прие поправка в закона, която не разрешава обжалването на вече обявени защитени територии. Природен парк Странджа беше спасен. За известно време.

След затишие от година община Царево прие противоречиви промени в своя общ устройствен план, които на практика позволяват застрояването на всички земеделски земи в крайбрежната ивица на Природен парк Странджа. Планира се да се изградят нови хотели и апартаментни комплекси с близо 50 хиляди нови легла.

Плажът Бутамята на Синеморец

Застрояването ще отмине единствено две защитени местности – «Устието на Велека» и «Силистар», където строителство не се разрешава по закон. Експерти изчисляват, че ще бъдат унищожени 30% от защитените крайбрежни местообитания. «Златна перла» също попада в територия, която може да се застроява. Край Варвара се планира да се изгради и голф игрище.

Кметът на Царево Петко Арнаудов обяви, че ще търси средства от европейските фондове, за да изгради пречиствателните станции, водоснабдяването и останалата инфраструктура за новите комплекси. Местни хора се оплакаха, че част от земите им остават земеделски въпреки промените в плана, но пък всички общински терени са влезли в регулация. Природозащитници изпратиха жалба до Европейската комисия, защото новият общ устройствен план на Царево води до разрушаване на местообитания от Натура 2000. В резултат Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради неспазване на европейското природозащитно законодателство. Битката за Странджа продължава…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *