Една трета от България в Натура 2000

Връх Орелек в Национален парк Пирин е заплашен от ветрогенератори

Знаете ли какво е европейската мрежа от защитени територии Натура 2000? Според официалното проучване на общественото мнение „Евробарометър” на Европейската комисия, ако сте българин вероятността да сте наясно е много по-голяма, отколкото ако сте жител на коя да е друга държава от общността. Как се стигна до това българите да са по-сведущи за европейското законодателство за природата от всички останали нации?

Основните причини за това са… презастрояването на Черноморието и планинските курорти и непрестанните протести на природозащитниците.

Защитените зони от Натура 2000 се определят от две европейски директиви – за птиците и за хабитатите, които са отразени в българското законодателство със Закона за биологичното разнообразие. Европейският съюз иска да опази най-важните растителни и животински видове и да спре загубата на биоразнообразие до 2010 г. На теория двете директиви трябва да доведат до това.

В момента една трета от територията на България е покрита от мрежата Натура 2000. Това не е странно, защото както при повечето източноевропейски държави сериозната индустриализация започва век и половина по-късно отколкото в Западна Европа, а оттам и урбанизацията на изток закъснява. Освен това България е сред европейските държави с най-сериозни площи от гори, които подслоняват различни растения и животни.

Край река Камчия закриха защитена местност, за да могат да строят

Без да искат да бъдат цитирани, много биолози смятат, че ако се спазва буквата на двете европейски директиви, половината от територията на България трябва да бъде включена в Натура 2000. В Словения и Словакия защитените зони също покриват около една трета от територията им, докато средно за Европейския съюз става въпрос за около 12-15% от площта на страните.

Натура 2000 пази природата, която Европа смята за важна, но българското законодателство също се грижи за защитените територии. Сред тях са трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан, 11-те природни парка, сред които Витоша и Странджа, стотиците резервати и малки защитени територии. Обикновено всички те са част и от Натура 2000, но в тях има много по-големи ограничения за строителство и друга стопанска дейност. Европейските директиви целят да се запази природата като ресурс за устойчиво развитие на районите, които попадат в тези зони.

Българското правителство трябваше да определи зоните от Натура 2000 и да предаде списъка в Европейската комисия към датата на присъединяване – 1 януари 2007 г. Българските зони бяха определени от екипи от учени, финансирани в голямата си част по проекти на различни европейски правителства. Предприемачите смятаха, че Натура 2000 ще наложи ограничения за строителство по терените, които те бяха закупили по Черноморието и планинските курорти, затова те започнаха кампания, че Европа иска да превърне голяма част от България в резерват. Това подтикна жители на някои райони по брега на морето да излязат на улицата, защото те се уплашиха, че Натура 2000 ще е пречка да продадат земеделските си земи на добра цена за застрояване.

Българското правителство закъсня с информационната си кампания за Натура 2000. Някои природозащитници смятат, че това се е случило напълно тенденциозно. Стана ясно и че то не иска да включи в окончателния списък с европейски защитени зони тези терени, към които има засилен инвестиционен интерес, въпреки че те са научно обосновани, че заслужават да са в Натура 2000.

Първоначално правителството предложи в Натура 2000 да влязат около 15 на сто от територията на страната. Продължителни протести на природозащитници подтикнаха държавните институции да се съобразят с научните данни и да включат почти всички места, които заслужават да са в европейската мрежа. Въпреки това природозащитниците смятат, че държавата не налага превантивни мерки за защита на потенциалните Натура 2000 зони.

Национален парк Рила е застрашен от два нови ски курорта

Освен това от крайният списък изпадна зоната Рила-буфер, където се планира да се построи ски курорта Супер Боровец, както и голяма част от Калиакра на брега на морето, където вече се изграждат ветропаркове и голф игрища, въпреки че са на пътя Виа Понтика за прелета на птиците от север на юг.

Тъй като става дума за европейско законодателство, когато българските природозащитници забележат нарушения на двете европейски директиви за Натура 2000, те могат да се обръщат директно към Европейската комисия. Това донякъде изненада предприемачите, които бяха свикнали местната и централна власт и съдебната система да гледат благосклонно на техните планове и действия.

Когато Европейската комисия установи, че някои от държавите членки не спазва директивите за Натура 2000, тя може да изпрати предупреждение, а след това да предаде случая на Европейския съд в Люксембург. Заради неизпълнение на природозащитното законодателство на общността Франция получи еднократна глоба от 20 млн. евро, покри съдебните разноски и плащаше по 316 хил. евро за всеки просрочен ден, докато изпълни всички забележки на Европейската комисия.

Пясъчните лилии се срещат на редки места по Черноморието

Подобна участ заплашва Испания и Ирландия. На Полша й се размина в последния момент, след като предприе мерки по строителството на магистрала в Роспуда – една от най-запазените стари гори в страната. България също е потенциално заплашена с глоби. Европейската комисия разглежда жалби за неопазване на зоните от Натура 2000 като Иракли и Калиакра на брега на морето, както и местата, където се планират да се строят курортите Супер Боровец и Паничище в Рила и Супер Перелик в Родопите.

Европейската мрежа от защитени зони не иска да отдалечава или противопоставя човека и природата, нито пък да отнема частна собственост. Няма никакви предварителни забрани за нови икономически дейности, а всеки конкретен случай трябва да се разглежда поотделно. Предвидени са компенсации за фермерите от зоните от Натура 2000, подпомагат се екологичния и селския туризъм.

Някои зони в Австрия например се оживиха икономически, след като с европейско финансиране започнаха да привличат нови категории туристи заради запазената си природа. Нищо не пречи това да се случи и в България, но правителството предпочита да развива държавна стратегия за развитието на голф туризма, вместо да помисли за селския или екотуризма.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *