На ски в България или чужбина – да направим сметката

Флахау в Австрия

Флахау в Австрия

Искат да разширяват ски зона Банско. Преди с умиление да кажем „Браво, давайте!“, нека сравним какво получаваме в България и в Алпите като скиори.

Пристигаме на паркинга. В чужбина той е безплатен. В България струва 10 лева. Иначе слагат скоби.

На опашката за кабинката в часовете пик по Коледа и Нова година в Двете Алпи във Франция се чака максимум 15-20 минути. В България се чака повече, защото някой не си е спазил условията на концесията и вместо 8000 легла в селото е построил 25000 легла (слава богу, че не са пълни).

Пистите се обработват като хората в Австрия. Във Франция се случва да не мине ратрак всеки ден. В България е също на късмет.

Ако на обяд седнеш да хапнеш, цените в Австрия са съизмерими с тези в долината, а заведенията се държат от местни хора. Във Франция е малко по-скъпо от нормалното, но все още приемливо. Чудя се само кой ли, дори и чужденец, плаща 10 лева (над 4 британски паунда) за шкембе чорба в Боровец.

В чужбина лифтовете работят дори при много силен вятър. В България времето е повод да затворим съоръженията и да спестим малко ток.

В чужбина лифтове в национални паркове няма, освен ако не са заварено положение. В България те облъчват от всички медии, в които рекламират, че ако не изсекат вековните гори на Национален парк Пирин за нови писти и лифтове, няма поминък за хората, а екоталибаните са брадати хламидии, финансирани от конкуренцията в Алпите.

В България седмичната ски карта е на практика на същата цена като в аналогично голям курорт в Алпите. Годишната карта за Банско е вече с 50% по-скъпа от годишната карта за цял Тирол. Въпреки това минималната работна заплата у нас не е 2200 лв на месец, а и токът е по-евтин. Ясно е къде отива разликата.

Фрийрайдъри на Безбог

Фрийрайдъри на Безбог

На какво тогава се надяват собствениците на по-големите български ски курорти?

– На монопола – Витоша и Банско, а вероятно и Боровец, са собственост на един и същи човек.

– На разстоянието – повечето българи карат ски през уикендите, така че щат-не щат ще карат в България. Във Франция може да се намерят оферти за 160 евро на човек за една седмица спане и 6 дни ски карта в курорт с над 100 км писти, но към това се слагат и още по 250-300 лв на човек за път.

– На балканските скиори – поне още известно време сърби, гърци, македонци и румънци ще идват в България, за да видят как е. С вдигането на стандарта им ще установят, че офертите в Алпите също не са за подценяване. Както разбраха и немалко българи.

Май е най-добре да пестим пари за две седмици ски в Алпите, а през другото време да се пускаме с панти от разни върхове…

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

8 thoughts on “На ски в България или чужбина – да направим сметката

 1. мартин

  супер, само да добавя в графата на какво се надява собственика на големите курорти:

  – на бедни и средни англичани и западняци най-вече – на тях се продават пакетни услуги и картата и всичко им излиза много по евтино

  – на монопол в предлагането на туристическия пакет – не само лифта държи той – а и достатъчно брой хотели, и туроператор който организира цялота почивка – с пакетите които той предлага не може да се конкурира никой от останалите местни хотели/туроператори

  – услугите – ски училища, заведения по пистите, ски екипировка под наем и т.н – там няма място за външни извън структурата му участници

  – надява се също на купени и неефективни институции, които правят ползването от него на планината почти безплатно и това допълнително намалява разходите му съответно увеличава печалбата

  При тези цени, в крайна сметка наште планини, стават недостъпни за нас, иии общо взето всички приходи се прибират от един човек в ущърб на обществото, а и на природата

 2. P karacholev

  На 160 км от Сфия се намира сръбския курорт Бабин зуб. Пистите не са много дълги, но са отлично обработени. Дневната карта е около 23лв и опашки почти няма. Паркинга е на 50м от кабинковия лифт и е безплатен. Съмнявам се много сърби да карат ски в България при по-лоши условия и по-високи цени.

 3. Кръстева

  Миналата година публикувах и изпратих и на Банско цените в Австрия- в пъти са по- евтини цените там и в пъти са по- добри условията в Австрия. Особено изгодни са цените за поощряване карането на ски от деца!

 4. jp

  „Витоша и Банско, а вероятно и Боровец, са собственост на един и същи човек.“
  Това вече си се знае btw

 5. Константин Иванов Автор

  Само дето Бабин Зуб е построен от сръбската държава без никакво съобразяване със собственото й законодателство

 6. Торлак

  Г-н Иванов, Проектът на Бабин зъб може и да е малко прекален в пълният му обем, но бих поспорил с Вас.
  Програмата ТГС България -Сърбия предвиждаше създаване на трансграничен Природен парк „Западна Стара планина“.Сръбската страна не само , че създаде такъв, но и разработи комлексен план, в който зони с абсолютно строга защита има и зони за спорт и туризъм. Втората зона е Сенокос под вр.Сребърна глава. Билото на Копрен и редица други територии са под строга защита.
  Какво се случи у нас?- След купища обсъждания инициативата от българската страна на планината странно затихна. место това се появи мистериозния уж датски инвеститор с амбициозния план да създаде едва ли не най-големия ветрогенераторен парк в България с десетки кули по 150 м височина обхващащи цялото било на планината между върховете Ком и Миджур.Водещо лице в тая завера беше бившия областен управител на Монтана и депутат от ДСБ по иронию судбы същият в момента е директор на РИОСВ Монтана с подкрепата на ДПС. Дъщерните дружества на този уж се сдобиха с парцели за стъпките на ветрогенераторите само там където земята беше общинска собственост. Това са общините Чипровци и Георги Дамяново и положителен ОВОС. 16 хил.куб.м е само изкопа за дупката за бетона на едно от тези чудовища. В тази безкрайна наглост ветрогенератор №19 беше забит посред защитена местност. За какво законодателство говорим? Проектът бе саботиран от местните хора в Чипровци и от един от кметовете.Тогавашният кмет на Чипровци, които заведе дела срещу дружеството. и си спечели с това много врагове.Другият гербаджийски вече кмет на Дамяново обявяваше този проект за манна небесна и туристическа атракция.Новият кмет на Чипровци /Герб/ се е отказал от делото ?????? В цялата тази сага българските зелени ги нямаше, нямаше ги и сръбските , нито за нито против За какво говорим всъщност?

 7. valentin

  Супер реклама правите за собствената си държава.

 8. Milenkov

  Какво Банско, какъв ПампОровец, работя от 10 години с тези кретеноиди. Това не са хора – хотелиери, рентиери и ресторантьори. И продължаваме в същия дух. Мерим си *** с не когото трябва – ще правим летен туризъм и се сравняваме с Турция, зимния туризъм се сравняваме с Алпите. Луда работа. Защо се борим с това, което нямаме, а не използваме това което имаме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *