Езерата Три очи се блещят изпод земята в Санто Доминго

Стълбите към Трите очи

Стълбите към Трите очи

Доминиканската република обикновено предизвиква асоциации с пясъчни плажове, лазурно море и палми, а не с водни пещери като Лос Трес Охос.

Лос Трес Охос (или Трите очи) е открита карстова пещера, дълбока колкото девететажна кооперация. Трите езера под земята са една от най-посещаваните забележителности в столицата на Доминикана Санто Доминго.

Красиви форми и цветове

Красиви форми и цветове

Мястото е обявено за национален парк, нищо че се намира накрая на градския Парк дел Есте. Появило се е след сгромолясването на покрива на пещери, които впоследствие са се напълнили с вода.

И малко "зъби"

И малко „зъби“

Преди да бъдат избити до крак от испанските завоеватели, местните индианци таино са извършвали религиозни церемонии в Трите очи. До първото – Лаго де Асуфре (Серното езеро) – се слиза по извита стълба през скалата.

Лодка с въже, почти като тази на Хадес

Лодка с въже, почти като тази на Хадес

През второто езеро – Ла Невера (Хладилника) – се минава с ръчно предвижвана лодка, която те отвежда до четвъртото – Лос Сарамагуйонес, което не е от очите, защото е съвсем отворено към повърхността. Третото се казва Ел Лаго де лас Дамас (Езерото на дамите).

Откритото езеро

Откритото езеро

Водното ниво се поддържа от подземна река. Съдържанието в различните гьолове не е едно и също. На места водата е на практика солена, другаде сладка. Температурата се движи между 20 и 29 градуса.

Спокойствие и отражения

Спокойствие и отражения

Слизането до езерата е битка с продавачите на различни туристически джунджурии. Ако нямаш късмет, попадаш на шумни групи с водачи, които бродят неуморно между езерата, по алеи, препречени от сталактити.

Лиани като за Тарзан

Лиани като за Тарзан

Неслучайно Лос Трес Охос са били декор на цифром и словом 6 (шест) филма за Тарзан.

Животинският свят не е впечатляващ – охраната на парка отглежда китайски тилапии в откритото езеро, които се нахвърлят като пирани, когато им сипеш бисквити във водата. Другите обитатели са прилепи и костенурки.

След Лос Трес Охос може да се посети противоречивият Фар на Колумб, в другия край на градския парк. Строителството му започва през 1986 г., когато шотландският архитект Дж. Л. Глийв е вече починал, след като е спечелил конкурс за паметника още през 1931 г.

Фарът на Колумб

Фарът на Колумб

Изграждането приключва през 1992 г. по случай 500 години от откриването на Америка. Всички латиноамерикански държави наливат в бюджета от 70 милиона долара, защото все пак Санто Доминго е първият испански град в Новия свят. Лъчовете светлина от фара са толкова силни, че се виждат от съседно Пуерто Рико. Кръстовидната форма символизира християнизацията на Америка.

Бетон срещу карст, а!

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *