Перге е родно място на пергела и на стадион като за олимпиада

Стадионът в Перге

Стадионът в Перге

Слънчасали и напълно шашнати от амфитеатъра Аспендос, акостираме в късния следобед в Перге, древната столица на Памфилия.

Трибуна на стадиона в Перге

Трибуна на стадиона в Перге

Всъщност приключението започна, след като съмнителен турски адвокат и секретарката му (по неговите думи) ни качиха на стоп отникъде и ни закараха до Аспендос, макар че настояваха след това да ни отведат на изискано парти във вилата си в Анталия.

Ние любезно отказахме и на собствен ход се добрахме до Перге – древен гръцки град в Анадола. До наши дни е оцелял акропол от бронзовата епоха.

Театърът в Перге

Театърът в Перге

През 46 г.пр.н.е. Свети Павел стига до Перге, откъдето продължава за Антиохия. Но после се връща в Перге и изнася проповед. После си тръгва и отива в Аталея, днешна Анталия.

Перге (или още Перга) става важен християнски център по време на Константин Велики, след като това се превръща в официалната религия на Римската империя.

Стадионът в Перге

Стадионът в Перге

В наши дни руините показват стадион, театър, храм на Артемида и две църкви.

Шосето пред Перге в наши дни

Шосето пред Перге в наши дни

Един от най.прочутите жители на Перге е математикът Аполониус, който пише осем книги, в които описва цяла плеяда от конични фигури, сред които кръг, елипса, парабола и хипербола.

Яко, а?

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *