Гробището Реколета крие тленните останки на Евита Перон

 

Саркофази сред блоковете

Саркофази сред блоковете

„Не плачи за мене, Аржентина„, изпя Евита Перон, маскирана като Мадона, преди да си тръгне от двореца в Буенос Айрес. Гробището Реколета крие тленните й останки и паметна плоча от профсъюза на транспортните работници.

Разходка из аржентинската история

Разходка из аржентинската история

Реколета е сред найтузарските квартали на аржентинската столица. Но към края на XVII в. горичките от диви смокини са прикривали местните бандюги. Едва холерата и жълтата треска изпращат буеносайреските богаташи от дотогава модерния квартал Сан Телмо по-нависоко в Реколета.

Днес улиците в района подслоняват някой и друг дизайнерски бутик, държавни резиденции, изтънчени художествени галерии и престижни хотели.

Некрополи, статуи...

Некрополи, статуи…

Гробището на квартала е изградено на мястото на бивш францискански манастир. Без съмнение това е едно от най-забележителните стълпотворения на „последни домове“ в света.

Отвисоко прилича на утопична сбирщина от некрополи. Може да прекараш няколко часа по тесните алеи с кипариси между внушителните саркофази в стил арт нуво, арт деко, сецесион, неокласика, неовизантизъм и дори неоварваризъм. (Моля, арт историците да ми простят опростенчеството!)

Местните революционни лидери като Хуан Факундо Кирога с гроб от 1836 г. или боксьора Анхел Фирпо, отнел световната титла в тежка категория от Джак Демпси през 1923, са намерили покой в Реколета.

Компания им правят ирландски и британски мореплаватели, участвали в борбата за аржентинската независимост, като адмирал Уйлям Браун.

Фенка на Евита

Фенка на Евита

През 1952 г. почива и най-известната жителка (или по-скоро – мъртъвка) на гробището Реколета – Евита Перон, втора жена на президента Хуан Перон, намерила мястото си през 70-те години.

Въпреки че снобарията изисква мястото да е само за известни джентълмени, Евита успява да се класира в излъсканата и семпла семейна гробница от черен гранит. Смята се, че ковчегът й е обвит с бетон, за да не изчезне.

Възпоменателната плочка на Евита

Възпоменателната плочка на Евита

Местният профсъюз на таксиджиите е поставил скромна възпоменателна плоча за „другарката Перон“.

Във вторник и четвъртък преди обяд може да се включите в туристическа обиколка и на останалите знаменити обитатели на Реколета.

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *