Джебел Тубкал – гръмоотводът на покрива на Северна Африка

Гледка от Джебел Тубкал

Гледка от Джебел Тубкал

Изкачването на най-високия връх в Северна Африка е по-скоро разходка, отколкото катерене. Въпреки това Джебел Тубкал се издига на 4167 м над Мароко и височината не бива да се подценява.

Пътека във Високия Атлас

Пътека във Високия Атлас

Акостирахме в Маракеш, като сменихме два нискотарифни полета. Беше средата на септември. Във Високите Атласки планини не беше останал никакъв сняг.

Пътека във Високия Атлас

Пътека във Високия Атлас

Най-напред хванахме мнооого стар мерцедес, използван за междуградски транспорт и тъпчат с поне 6 човека. Така се добрахме до Имлил. Пътуването отнема около час и половина и струва около 10 лв на човек.

Изходният пункт Имлил

Изходният пункт Имлил

Селото изглежда доста планинарско. По долината на Мизан се върви 4 км до Арумд. Оттам е час и половина до поклоническото място Сиди Шамаруш и още 4-5 часа – до хижите при последните подстъпи към Тубкал.

Поклоническото място

Поклоническото място Сиди Шамаруш

Там опънахме палатките и рано на другата сутрин дръпнахме нагоре. Добре е да се добереш до Тубкал преди обяд, за да не ти скрият гледката облаците. Повечето туристи се оплакват от височината в последния час преди хижите и трябва да се върви лека-полека.

Хижите под Тубкал

Хижите под Тубкал

Стандартната пътека за Тубкал минава през южния циркус Икиби Сюд. Възможно е планински водачи да си предложат услугите, но обикновено може да се оправите и без тях.

От хижите към върха по Южния циркус

От хижите към върха по Южния циркус

Обикновено отнема около 3 часа да качиш Джебел Тубкал от хижата и 2 часа, за да се смъкнеш. Дребните камъчета, особено надолу, яко тормозят коленете.

Ето го и върхът

Ето го и върхът

На върха ви очаква железен триножник, който съвсем не е гръмоотвод. През зимата е добре да сте с котки и пикели в снега.

Пътеката по Северния циркус

Пътеката по Северния циркус

През Северния циркус също може да се изкачи върхът, но отнема около 4,5 часа от хижата.

Nice, huh?

Nice, huh?

Минава се покрай останките на самолет, пренасял оръжие за Биафра. Пирамидката върху малкото връхче Тибхерин, което се вижда ясно над долината, е всъщност един от двигателите. Връщането е със сигурност през Южния циркус.

Гледка от върха

Гледка от върха

Накратко – носете си бивачни джаджи, вода и храна. В хижата може да се спи за около 25 лева на вечер, чаршафите се заплащат допълнително.

Магаре без керван

Магаре без керван

По пътя е малко прашно, разминаваш се с кервани от мулета с багаж. Гледката е доста лунна и по-скоро прилича на гръцка висока планина, отколкото на Алпите.

И не забравяйте да се пазарите с всички местни, но винаги с усмивка 😉

Ако статията ви е харесала, може да я споделите с бутоните на социални мрежи вляво или да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *